Günümüzde tüketici talepleri ve gıda sanayisinin gelişimi sebebiyle gıda maddelerinin üretimi oldukça artmıştır. Gıda maddelerindeki üretimin artması, üretilen ürünlerin depolanması, üretimden çeşitli tüketicilere transferi için belirli bir süreyi gerekmektedir. Dolayısıyla ürünün hemen tüketilmesi mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla günümüzde gıda maddelerinin ürüne uygun ambalajlama yöntemleriyle paketlenerek, koruyucu önlemler alınarak raf ömrü süresi belirlenmektedir.
Raf ömrü, üretilen gıda maddelerinin üretim tarihinden itibaren uygun koşullarda kalite özelliklerini muhafaza edebildiği süreyi belirtmektedir. Her bir gıda maddesinin kendine has, uygun koşullarda saklanması koşuluyla, tüketim için güvenli ve uygun bir raf ömrü süresi vardır. Raf ömrü çalışmaları ürüne özgü fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik olarak çalışmalar yapılarak belirlenmektedir. Belirlenen raf ömrü süresince tüketilmeyen gıdalarda mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel özelliklerinde değişim olacaktır.
Raf ömrü çalışmalarıyla, gıdaların tüketilinceye kadar gıda zehirlenmelerine neden olabilecek patojen bakterilerin üremesine ve bakteriyel ya da fungal toksinlerin üretimi nedeniyle oluşabilecek zararların önüne geçilmiş olacaktır. Raf ömrü ayrıca tüketici tarafından uygun olmayan kalitede ürünün oluşumunu engellemektedir. Sonuç olarak ürün ambalajı üzerinde belirtilen raf ömrü süresine dikkat edilerek, gıda maddelerinin tüketilmesi, güvenli ve sağlıklı beslenmek için insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Dr. Orkun YAKAR
Biyolog/ Mikrobiyoloji Analiz Birimi
Referanslar
- Gökmen, V., ve Öztan, A., 1995, Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi. Gıda, 265-271. http://www.foodtestingindia.com
- Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği